måndag 6 juni 2011

Low-tech that works

Biodling innebär även en hel del meditativt inomhuspyssel. Själavård för en människa som mig, som i mitt yrkesliv lever i ett högt tempo, framförallt i vänster hjärnhalva. Nyckelordet för mitt välmående stavas balans, och när händerna får arbeta tar intellektet semester. Det är skönt.

I förrgår ägnade jag och dottern oss åt att tråda några ramar och smälta på mellanväggar av vax. Man kan sköta vax-smältandet genom att värma trådarna med hjälp av ett bilbatteri, och det går också att köpa en manick för cirka femhundringen som gör jobbet.

Här behövs ingen el, vi kör "the natural way".

Vi har dock valt att köra på den gamla hederliga metoden, nämligen att värma en kaksporre på ett vanligt stearinljus. Man kan köpa den för under 70 kr i biredskapsbutiker, vi köpte våran på vår stamaffär Joels vax i Munka Ljungby.

När kaksporren blivit tillräckligt varm kör man den bara över tråden och trycker ner mot vaxkakan, så smälter tråd och vax ihop. Så länge man inte har hundratals ramar är det en ganska avkopplande syssla.

Det är också en stor gåva att få dela denna stund med tonårsdottern, som så ofta annars helst vill vara ifred och läsa böcker. Vi har hittat ett gemensamt projekt nu. Förundran inför flygande fän förenar oss.

När kakspolen är varm rullas den över tråden och vaxet smälter fast. Low-tech som fungerar!

1 kommentar:

  1. Äntligen en beskrivning på hur en kaksporre ska användas toppen☺

    SvaraRadera