tisdag 31 maj 2011

Mysteriet med den försvunna drottningen

I dag inspekterade jag och tonårsdottern kuporna för första gången sedan binas flytt från Halland till Göteborg. I den första kupan hittade vi utan problem den vitmarkerade drottningen. Hon är från Argentina, och vi kallar henne Drottning Evita.

Drottning Evita, vår flitiga hjältinna.

Evitas samhälle "kom igång" direkt efter flytten, och har också dragit ner allt foder som vi gav i förrgår kväll. Vid inspektionen i dag fann vi dessutom tre fulla honungsramar och honung i kanten på flera av yngelramarna.

Evitas bin hade redan hunnit bygga ut 4 av de nya mellanväggarna som vi satte till i lördags i den nya yngelrums-lådan. Ytterligare två ramar var delvis utbyggda. Det fanns massor av täckta yngel och inga viseceller, förutom några tomma sådana. Antar att de var någon slags övningsbyggen.

I det andra samhället, det som verkat lite förvirrat, så hittade vi inte drottningen. Däremot upptäckte vi flera viseceller med vit fodersaft i sig. Det fanns dock många bin i kupan och många täckta yngel, så det kan inte ha varit länge sedan en drottning fanns på plats.

Två viseceller, alltså celler för blivande drottningar. Den övre var tom, men den undre innehöll vit fodersaft, även om det inte syns riktigt på bilden. Lägg också märke till det lilla biet till höger. Håller hon på att städa?

Kanske strök drottningen med i flytten? Vår blå drottning från Mölnlycke, som jag tänkt döpa till Wendela efter folkhögskolan Wendelsberg i Mölnlycke. För 18 år sedan läste jag ekologi och miljövård i ett år på Wendelsberg, och därför tyckte jag Wendela var ett passande namn på en drottning från samma ort.

Nåväl... när jag efter flytten i lördags skulle sätta på en ny låda med outbyggda ramar på Wendelas samhälle, så fick jag borsta bort massor av bin från lådans kant för att inte klämma några. Kanske borstade jag till Drottning Wendela också? Kanske lite för hårt? Hamnade hon utanför och försvann?

Borta verkar hon i alla fall vara. Så klart kan hon ha gömt sig nere i kanten vid botten, men vi tittade väldigt noga och eftersom det finns viseceller med vit fodersaft i antar jag att hon är förlorad.

Förmodligen är vårt enda val just nu att vänta på att det kommer en ny drottning av sig själv, och sedan se hur det går. Den kommer i så fall att fripara sig med våra italienska grannar och det är bara att hoppas på att det blir snälla avkommor. Vi är ju nybörjare och vill verkligen ha snälla bin.

Det kommer ju att ta lite tid innan en eventuell ny drottning är igång och lägger ägg. Frågan är om vi ska sätta in några yngelramar från det andra samhället så att vi håller igång produktionen av nya bin? Jag har skrivit till mannen vi köpte bina av och frågat om råd och hoppas på svar snart.

Och om drottningen skulle vara kvar fast vi inte hittade henne så är frågan vad vi ska göra då? Kommer bina att svärma? Eller kommer hon att ha ihjäl larverna i visecellerna nu när de fått så mycket mer plats? Funderingarna är många.

Trettonårig dotter inspekterar yngelrum hos Drottning Evita.

Samhället som verkar vara drottninglöst hade bara en helt full honungsram i dag (medan det andra hade tre). Det fanns dock lite honung i kanten på flera andra ramar.

Bina i detta samhälle hade knappt rört fodret jag gav i söndags, men i dag bytte jag ut foderballongen mot den jag använt till det andra samhället, eftersom jag funderade om det kanske var något fel på ballongen eller brädan med "ventilen". I morgon ska jag se om bina börjat dra ner sockerlösningen.

Det drottninglösa samhället har varit mycket flitigt när det gäller att bygga ut mellanväggarna - åtta mellanväggar var redan helt utbyggda. På tre dagar.

I övrigt är vi jätteglada och nöjda med bina. De jobbar på dagarna i ända, och det är verkligen kul att sitta och titta på dem. Förundras.

I går, när tonårsdottern var hemma med feber och våldsam förkylning, så satt hon ändå ute i trädgården, insvept i duntäcke, och tittade på fluster-skådespelet i timmar. Vilken fantastisk bisyssla!

Bina var också väldigt snälla när vi jobbade med dem. Inga stick. Men samhället som verkar vara utan drottning är lite mer "surrigt" än det andra. Kanske blir det så när man saknar sin monark.

4 kommentarer:

  1. Wow! Tack för att jag får följa ert spännande uppdrag! Jag hejjar på Evita och Wendela och hoppas att allt löser sig med den försvunna drottningen..

    SvaraRadera
  2. Jag ringer " Hänt i Veckan " så kommer nog drottningen fram.

    SvaraRadera
  3. Men gud så spännande Bin ja de skulle vara nått får smygläsa här så får vi se längre fram vad som kan hända och skulle det hända så bara det blev så för då tänkte jag inte på det. Grymt tack denna ska lusläsas eller bi- läsas hmm hur blev det nu då....hmm Håller tummar om den försvunna drottningen Wendela oj det läs som en början på något :)

    SvaraRadera
  4. Tack kära Malixen för intresset, kul att flera folk man känner verkar fascineras av bin precis som jag ;) I dag har det varit fullt ös runt kuporna, alldeles prickigt i luften och de har varit SÅ flitiga!

    SvaraRadera