fredag 1 juni 2012

Svärmlust?

Tog en snabb titt i bikuporna i dag för att inspektera läget och skära bort drönaryngel för att hålla nere varroan. Till min förtjusning såg jag att ena samhället snart har en hel låda honung klar för mig att skörda. Mums!


Båda samhällena har under ett par veckor byggt massor av drottningceller, och det är ingen fara på taket med det så länge de är ostiftade, alltså att drottningen inte lagt ägg i dem.


Ostiftad drottningcell 


MEN i dag hittade jag en drottningcell med fodersaft, vilket med största sannolikhet innebär att det i den finns ett ägg som bina förbereder för att göra till drottning. Alltså ett tecken på att de fått lust att svärma. 

Jag har ingen lust att förlora en massa bin genom svärmning, och det är inte heller så kul om en svärm skulle bosätta sig i grannens skorsten eller liknande. Så i dag blir det till att börja förbereda en ny kupa och göra en avläggare, alltså dela på samhället. Detta + en ny skattlåda på modersamhället hoppas jag ska dämpa svärmlusten. Håll tummarna!

Drottningcell med fodersaft. Bilden togs i våras, 
då ett av mina andra samhällen var viselöst. 

3 kommentarer:

  1. Dom bor ju i min tegelvägg. Och dom skitar ner så förbannat. Måste vara världens största bikupa. En hel husvägg att husera i.

    Men det är nog en annan sorts bi ;)

    SvaraRadera
  2. Kan du ta ett kort på något av bina i husväggen? Så man kan se vad det är för sort? Det finns lite olika sätt att få bort dem, men sedan är det viktigt att du förseglar ingången på något vis, för har där en gång bott bin så lockas nya bin dit lätt.

    SvaraRadera
  3. Ska försöka få till en bild. Dom svärmar inte längre så det är rätt lugnt.

    Täppa till är nog omöjligt. Dom håller till i hela väggen mot söder. I varenda liten håla. Tror jag läste om att det finns vissa bin som lever själva. Dom har sin egna lilla håla

    SvaraRadera