söndag 7 augusti 2011

Gänget på berget

Medan man och lilldotter sov middag denna sköna söndag passade jag och tonårsdottern på att kolla till hur det gått med vår avläggare på berget.

Så länge detta gäng inte består av så många individer tänkte vi skippa rökpusten och istället bara använda vatten från en blomspruta för att lugna ner bina vid behov. Det fungerade utmärkt.

Dotterns skomundering denna dag var, trots mina protester, flipflops. Utan strumpor. Ni som tycker det verkar vansinnigt - försök gärna att övertala en envis tonåring som bestämt sig...

Nåväl, det gick bra det också, lyckligtvis. Bina var väldigt snälla och visade ingen tillstymmelse till att vilja stickas.

Dagsläget för vår första avläggare: tre yngelramar,
två mellanväggar under utbyggnad och en foderbox.

Allt verkade vara i sin ordning inne i kupan. Nya yngel fanns, så drottningen måste ha kommit igång med äggläggningen. Bina har också börjat bygga ut vax på de två mellanväggarna som vi satte in då avläggaren gjordes.

Ett och annat flygbi passerar också genom den lilla flusteröppningen. Vi har bara öppet ungefär en centimeter, bland annat för att det då är lättare för bina att försvara sig mot inkräktare. Och eftersom de flesta bin i den här kupan är ungbin som inte flyger ut än har det inte blivit någon trängsel i öppningen.

Drottning Regina jobbar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar