tisdag 19 juli 2011

Propolis - mitt vapen i kriget mot sommarförkylningen

Jag dras med en envis, seg och irriterande sommarförkylning som suttit i över en månad. Nu har jag fått nog, så i dag blev det till att gå ut i kupan sno lite propolis från bina. Som dotter till en f.d hälsokosthandlare och naturläkemedelsproducent har jag i min barndom proppats full av propolis vid sega förkylningar, och ja, jag tror att det hjälpte för det mesta.

Dagens medicinskörd. Mina bin är naturliga läkemedelsproducenter!

Propolis är ett slags kittvax som tillverkas av bina. Det används bland annat för att täta springor och kapsla in främmande organismer så att de inte sprider smitta i kupan. För att tillverka propolis använder bina kåda från barrträd och harts som de samlar från trädknoppar. Detta tuggar de sedan runt i sina små munnar tillsammans med diverse, kanske pollen och annat.

Propolis sägs ha en bakteriedödande verkan, lite som binas egen antibiotika. Inom naturläkekonsten används propolis bland annat vid förkylningar och vissa menar att det funkar bra även mot virus och svamp.

I dag skrapade jag alltså bort lite propolis från täckbrädorna på min ena kupa, och nu har jag tuggat i mig lite och hoppas att förkylningen ska lätta. Min käre man fick också smaka lite, men han gillade varken smak eller konsistens. För egen del ger smaken mig en bitterljuv känsla av barndom. Leve bina, dessa förunderliga flygande fän.

2 kommentarer:

  1. har oxå haft en segdragen förkylning så det skulle suttit fint med lite sånt. men jag har just kommit på att jag ska bli biodlare när jag blir stor har suttit hela kvällen och kollat in filmer.:) ske som om någon har lite plats över till mina bikupor bara men först ska jag lära mig och då tror jag att jag kan lära mycket här.
    men nästa år kanske jag blivit tillräckligt stor ;:)

    SvaraRadera
  2. Det tog ett år för oss av drömmeri och läsning hit och dit innan vi vågade satsa. Men mest lär man sig när man väl har bina. Men du är välkommen hit för att kolla in mina bin, det är ju alltid bra med lite närkontakt för att se om man verkligen gillar det eller inte. Angående plats för kuporna: Kuporna behöver inte mycket plats, ett par samhällen kan man ha på en villatomt utan problem. Vi har våra i trädgården och märker inte av dem, förutom precis framför kuporna.

    SvaraRadera