söndag 20 maj 2012

Myrskydd?

Myror. Jag har massvis av dem, både i trädgården där mitt ena samhälle står och på berget där det andra huserar. De är av alla sorter. Små, stora, svarta, bruna, röda... 

Än så länge besvärar de inte mina samhällen allt för mycket. Några få små svarta myror trivs i frigolit-isoleringen på taket till min ena kupa, men de verkar inte intresserade av att ta sig in till bina. Och en och annan stor stackmyra kryper då och då runt på utsidan av kuporna, det är allt.

MEN... den senaste tiden har jag hört fasansfulla historier från biodlarkollegor som fått samhällen fullständigt förintade av myror - och detta på bara några dagar. Hittills har jag förebyggt genom att tjära kupbenen av och till, och det har funkat bra så länge tjäran är kletig. Men det är den ju inte mer än ett par veckor. Därför  tog jag i dag till nästa förebyggande strategi: äggskal runt kupbenen. Det sägs fungera enligt en del biodlare.

Äggskal och tjärade kupben. Kan funka?

Vissa hävdar dock att det måsta vara skal från råa ägg. Själv kör jag blandat: skal från råa, skal från kokta. Någon övertro på denna metod har jag inte, men den kan i alla fall inte skada. Dessutom tycker jag att det blev rätt snyggt med äggskal runt kupbenen.

Att använda Myrr och andra kemiska bekämpningsmedel är helt uteslutet för min del. För det första har jag alldeles för många myror i omgivningarna - att utrota dem vore att ge sig på Mission Impossible. För det andra tycker jag inte att det känns så kul att förgifta myror. Jag gillar dem så länge de inte bits eller förstår. För det tredje så Dels är dessa typer av kemikalier inte bara skadliga för myrorna utan även för bina.

Så, så länge myrorna bara är en lätt plåga kör jag med det ekologiska artilleriet: tjära och äggskal.

2 kommentarer:

  1. Usch jag avskyr myror. Kanel är också väldigt effektivt, det gillar dom inte. Fast det krävs att det inte blåser eller regnar, då försvinner kanelen. Strö kanel där du ser deras myrväg, då tar du bort deras doftspår.

    Du kan också mata dom långt därifrån. En liggande petflaska med sockerlösning, där kan dom äta bäst dom vill.

    Myror är hemska, du måste försöka få bort dom från bina innan alla hittar dit.

    SvaraRadera
  2. Kanel kör jag också med, det funkar ganska bra tycker jag. Och ja, många bi-människor kör med att mata myrorna någon stans långt bort från kupan. Liggande Pet-flaska var ett bra tips. Myrr och annat gift funkar ju inte så bra, det dör ju bina också av.

    SvaraRadera